“Suami Orang Kelantan? No, Thank You!” – Adik Neelofa

Di antara adik-beradik Neelofa, Ameera Khan atau lebih dikenali dengan nama Little Miss Khan antara yang paling popular. Boleh dikatakan Ameera sering menjadi perhatian di media sosial biarpun bukan seorang selebriti.

Baru-baru ini menerusi rancangan MeleTOP, Ameera menunjukkan bakatnya memasak nasi goreng dan perlu membeli bahan di pasar seorang diri.

Namun apa yang menjadi perhatian dalam rakaman tersebut adalah jawapan oleh Ameera apabila ditanya soalan berkaitan negeri asal bakal suaminya. Meskipun berasal dari Kelantan, Ameera menolak jika bakal suaminya berasal dari negeri yang sama.

“You rasa bakal suami you orang Kelantan juga ke? No, thank you”

Sedutan video jawapan mengenai bakal suaminya itu tular di laman Twitter dan mendapat pelbagai reaksi daripada netizen dimana rupanya ramai juga wanita diluar sana yang tidak mahukan suami dari Kelantan.

Malah, ada juga netizen lelaki dari Kelantan mengatakan mereka juga tidak mahu berkahwin dengan wanita Kelantan kerana tidak gemarkan wanita bercakap dialek bahasa Kelantan.

Tidak kurang juga ada netizen turut berkongsikan cerita dimana rakannya sangat tidak sukakan orang Kelantan, tetapi akhirnya berkahwin dengan orang Kelantan. Apa pun, setiap daripada kita mempunyai citarasa masing-masing dalam memilih soal jodoh atau pasangan.

Sumber: Rotikaya

Isu M!sterii Dilaila Ciplak Filem Hollywood, Yusof Haslam Mohon Ruang

KUALA LUMPUR – Penerbit filem M!sterii Dilaila, Datuk Yusof Haslam memohon agar khalayak memberi ruang kepada anaknya, pengarah Syafiq Yusof berhubung dakwaan yang mengatakan filem arahan Syafiq, Misteri Dilaila dikatakan mencip-lak filem Hollywood, Vanishing Act.

Yusof ketika dihubungi Kosmo! Online berkata, pihak Skop Production enggan mengeluarkan sebarang kenyataan bagi mengelak sebarang kekeliruan dan salah faham.

“Buat masa ini, saya mohon supaya semua pihak memberi ruang kepada anak saya dan Skop Production.

“Kami akan memberi kenyataan rasmi mengenai perkara ini dalam masa terdekat,” katanya.

Terdahulu, menerusi laman Twitter, netizen menuduh Syafiq mencip lak jalan cerita filem Vanishing Act yang diterbitkan pada 1986.

Filem M!sterii Dilaila mula ditayangkan di pawagam pada 21 Februari lalu. – K! ONLINE

Suhaimi Saad “Perlekeh” Angkasawan Negara

Semalam kecoh di media sosial apabila bekas anggota kumpulan nasyid In Team, Suhaimi Saad apabila mencabar angkasawan negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor untuk bersumpah dengan nama Allah bahawa bumi itu bulat sfera.

Susulan itu, Dr Sheikh tampil memberi penjelasan mengenai bentuk sebenar bumi yang menjadi keraguan segelintir pihak yang mendakwa bumi itu berbentuk mendatar.

Menurutnya, sebagai angkasawan Islam kesembilan yang menerokai angkasa lepas, hatinya terdetik untuk menjawab mengenai persoalan tersebut dan menceritakan fakta sebenar.

“Bumi berbentuk sfera atau lebih tepat, berbentuk geosfera. Tidak seperti bola tetapi seakan-akan bentuk telur.

“Setiap manusia perlu ke angkasa lepas sekiranya mempunyai peluang. Pastinya kunjungan anda ke angkasa lepas akan mengubah perspektif anda tehadap kehidupan secara keseluruhannya. Anda pastinya akan percaya dengan ciptaan-Nya. Pengalaman tersebut sangatlah memukau dan menakjubkan.

“Sukar untuk mengubah persepsi mereka golongan ‘flat earth’. Tetapi apa yang saya kongsikan adalah pengalaman saya dan apa yang saya lihat. Dengan nama Allah semua ini datang dari hati saya,” tulisnya.

Bagaimanapun, Suhaimi Saad mendakwa angkasawan negara itu tidak menyahut cabarannya untuk bersumpah mengatakan bumi ini berbentuk sfera. Ujarnya lagi, Dr Sheikh hanya menyebut lafaz zikir apabila menegaskan bahawa bumi ini memang berbentuk sfera.

“Mungkin doktor tak berapa jelas apa yang ss maksudkan dengan sumpah. Walaupun sebenarnya saya dah tulis dengan jelas. Masya Allah..SubhanAllah dan In the name of Allah bukanlah lafaz sumpah itu zikir biasa.

“Takpalah. SS cuma cabar sahaja. SS tak paksa pun Dr sumpah. Mungkin Dr tak suka bersumpah. #husnuzon,” katanya.

Dalam pada itu, Suhaimi memberitahu  dia tidak akan menghentikan kajiannya dan akan terus berpegang pada fahamannya itu. Ujarnya lagi, dia juga tidak dapat menyampaikan dakwah kepada golongan ‘Flat Earth’ yang mempercayai bumi ini sebenarnya rata.

Sumber: Rotikaya

Ini Alasan Emma Buka Tudung

Dalam satu temubual pertama bersama media selepas mengumumkan yang beliau kini sudah tidak bertudung, Emma Maembong memberikan reaksi pertama beliau terhadap apa yang sedang hangat diperkatakan oleh orang ramai ketika ini.

Emma Maembong berkata beliau tidak mahu menyalahkan mana mana pihak atas keputusan untuk tidak bertudung ini namun berkali kali mengatakan yang komen dari orang ramai menyukarkan dirinya untuk terus istiqamah.

“Kadang kadang kita sebagai manusia bila mana kita berada di bawah (lowest point), lagi orang doakan benda buruk terjadi pada kita — memang yang buruklah terjadi pada kita”

“Kalau orang lebih positif dan doakan yang baik baik mungkin saya akan teruskan (bertudung) tapi saya bukan nak salahkan mana mana pihak,” ujar Emma Maembong.

“Nak ambil hati dan jaga hati semua orang tidak boleh jadi saya buat keputusan untuk diri saya sendiri,” tambahnya lagi.

Tonton temubual penuh bersama Berita Harian dalam video di atas dan semoga Emma Maembong gembira dengan keputusan yang dibuat dan tidak perlu lagi berselindung untuk mencari kebahagian diri sendiri.

Sumber: Rotikaya

YB Syed Saddiq Buka Mulut Isu Abg Beliau dan Emma Maembong

Beberapa hari lalu tular di media sosial beberapa keping gambar mesra Emma Maembong tidak bertudung bersama Syed Abdullah yang juga merupakan abang kepada Menteri Belia & Sukan, Syed Saddiq.

Susulan isu tersebut, ruangan komen Instagram Syed Saddiq dihujani dengan komen kritikan dan kecaman daripada netizen.

Salah seorang netizen turut menyarankan agar Saddiq menegur abangnya kerana tindakan Syed Abdullah itu dianggap telah mencalarkan nama keluarga mereka.

Kenyataan netizen itu mendapat perhatian dan komen tersebut dibalas dengan tenang oleh Syed Saddiq. Saddiq menjelaskan dia tidak perlu mendedahkan perkara berkenaan teguran atau perbincangan di antara keluarga kepada umum.

“Saya tidak perlu beritahu satu dunia berkenaan teguran ataupun perbincangan di antara keluarga. He is still my brother, saya akan sentiasa doakan untuk dia,” tulisnya.

Selasa lalu, tular di media sosial gambar mesra Emma tanpa hijab bersam Syed Abdullah di sebuah restoran dan sekeping lagi gambar seorang wanita duduk di celah kangkang lelaki berkenaan di dalam bilik.

Berikutan itu, Emma membuat permohonan maaf secara terbuka di atas kesilapannya kerana tidak bertudung. Bagaimanapun, Emma menegaskan bahawa wanita yang duduk di celah kangkang lelaki tersebut bukan dirinya.

Sumber: Rotikaya

Tunku Aminah [email protected]

JOHOR BAHRU – Khabar angin mengenai perkahwinan Tunku Puteri Johor, Tunku Tun Aminah Sultan Ibrahim dan suaminya, Dennis Muhammad Abdullah yang tersebar dalam media sosial ketika ini adalah tidak benar dan berniat jahat.

Keluarga Diraja Johor berasa kecewa dengan pihak yang tidak bertanggungjawab menyebarkan khabar angin berkenaan kehidupan peribadi mereka.

Dalam satu kenyataan kepada Royal Press Office (RPO), Tunku Aminah menyuarakan rasa tidak senang terhadap khabar angin yang disebarkan di media sosial mengenai perkahwinannya serta ‘urusan perniagaan’ yang didakwa dengan produk penjagaan kulit dan pelangsingan.

“Suami saya dan saya gembira, bertentangan dengan apa yang dikatakan khabar angin tersebut.

“Saya juga tidak terlibat dengan mana-mana produk seperti yang ditulis oleh orang-orang tidak bertanggungjawab ini yang menggunakan nama saya untuk mendapat perhatian,” katanya.

Aduan yang dibuat dengan Facebook itu juga tidak mendapat tindakan serta-merta.

Keluarga Diraja Johor berharap tindakan segera akan diambil oleh Facebook itu untuk memadamkan kandungannya yang berniat jahat, selaras dengan ikrar syarikat itu untuk memastikan berita palsu ditangani dengan tegas. – K! ONLINE

Foto Aib Tersebar, Ini Pesan Dai Wan Untuk Emma Maembong

Baru-baru ini, kecoh seketika di media sosial apabila beberapa gambar Emma Maembong membuka tudung dan seksi disisi Syed Abdullah tersebar. Meskipun Emma sudah membuat permohonan maaf mengenai isu membuka tudung, namun masih ramai netizen berterusan mengecamnya.

Isu tersebut turut mendapat perhatian Da’i Wan yang meminta agar pelakon itu bersabar dengan dugaan tersebut dan anggap kejadian itu sebenarnya petanda baik disebalik segala keburukan.

“Terbongkarnya aib, orang selalu anggap ia keburukan. Maaf. Saya hadir untuk perbetulkan. Ia sebenarnya tanda kebaikan yang Allah nak bagi pada kita.

“Orang yang hari ini sedar dan tahu tentang aib dia lantas dia ubah dan baikinya. Usaha ini yang buat dia bernilai disisi Allah,” tulisnya.

Apa pun diharap Emma terus tabah di atas segala ujian dan tidak berputus asa untuk menjadi insan lebih baik serta terus istiqamah.

Sumber: Rotikaya

Zarina Anjoulie Dedah Punca Natasha Hudson B3rcerai

Bukan kali pertama membongkar rahs!a tentang artis, kali ini Zarina Anjoulie sekali lagi muncul dengan berita panas tentang punca percera!an pelakon Natasha Hudson bersama Carleed Khaza beberapa bulan lalu.

Zarina menerusi akaun Instagramnya mendakwa Natasha sebenarnya [email protected] dengan bekas suaminya. Lebih mengejutkan, beliau sudah pun bertemu pengganti dan bakal berkahwin dalam masa terdekat.

Kenyataan Zarina itu mendapat perhatian ramai dan sekaligus mencetuskan pelbagai spekulasi. Ramai juga yang tertanya adakah berita ini benar?

Kami pun agak terkejut dengan pembongkaran Zarina ini, nampaknya beliau memang bengang dengan Natasha. Entah apa yang terjadi sedangkan mereka berdua sebelum ini berkawan baik. Apa-apa pun kita tunggu penjelasan lanjut daripada Natasha nanti.

Sumber: Beautifulnara

Amalina Buat Laporan Polis

Bintang Gegar Vaganza 5 (GV5) dilaporkan telah membuat laporan polis berhubung dakwaan fitnah kononnya penyanyi itu menghina pekerjaan tukang cuci (cleaner).

Jelas Amelina, individu terbabit telah mencetuskan provokasi di Instagramnya secara keterlaluan dan enggan berdamai.

Malah, akaun itu telah menyekat akses Amelina hingga memaksanya untuk berhubung dengan peguam bagi mengelakkan masalah itu berlarutan.

“Ini adalah kisahnya apabila Kak Long hilang sabar, naik angin dan hampir-hampir nak jadi hulk disebabkan sikap kurang cerdik sesetengah netizen yang masuk ke laman media sosial Kak Long dan menimbulkan kekecohan melampau!

“Kak Long memang giler, tingtong dan sporting tapi sorry sangat Kak Long terpaksa mengaku yang Kak Long tak boleh handle & cepat emotional dengan manusia yang sengaja nak wujudkan sentimen negatif, menghasut & memfitnah.

“Sangat tak faham sesetengah mereka sanggup create fake account dan kemudian sengaja masuk kat semua IG artis untuk provoke menyakitkan hati.

“Dah takde kerja lain ke?! Nmpk sgt kehidupan mereka ni sedih dan malang,” tulis Amelina di Instagramnya.

kredit : IG amelinaamirsharipuddin

sumber: gempak

Terdahulu, Amelina memuat naik beberapa rakaman video ketika penggambaran program Trek Selebriti di sebuah kilang tempatnya bekerja 25 tahun dahulu.

Menerusi video terbabit, Amelina secara berseloroh mengatakan dia tidak mungkin diterima bekerja kembali melainkan jawatan cleaner yang sesuai untuknya.

Malangnya, video itu mengundang perspektif negatif segelintir netizen.

Pernah Digelar Hitam, Perkongsian Isteri TMJ Jadi Inspirasi

Bila bercakap tentang cantik, ramai beranggapan cantik itu diukur dengan melihat kepada rupa paras, berkulit putih, hidung mancung, kurus, tinggi dan sebagainya. Boleh dikatakan, wanita sekarang terlalu taksub untuk memiliki kulit putih kerana bagi mereka kulit putih itu lebih cantik.

Bagaimanapun, berbeza bagi isteri kepada Tunku Mahkota Johor, Yang Mulia Che Puan Khaleeda yang berpendapat setiap wanita mempunyai kecantikan mereka tersendiri dan apa yang paling penting adalah hati yang baik.

“Sewaktu membesar, saya sering diberitahu yang saya hitam, ada telinga yang besar, terlalu kurus, mempunyai hidung yang besar dan rupa saya hanya ‘biasa-biasa’ sahaja. Nasihat saya untuk semua wanita diluar sana, setiap orang itu berbeza dalam caranya yang tersendiri.

“Belajarlah untuk sayang, jaga, hargai diri sendiri. Ya, saya hitam, ya saya ada telinga yang besar, ya saya ada hidung yang besar. Saya bercakap begini untuk menunjukkan bahawa saya suka dengan apa yang Tu-han telah jadikan saya dan bersyukur dapat belajar menghargai diri saya pada usia sebegini.

“Jangan pernah biarkan masyarakat meletakkan definisi sebenar cantik itu kerana kecantikan datang dalam pelbagai bentuk dan saiz. Dengan hati yang ikhlas dan tingkah laku yang baik, kecantikan itu datang dengan sendirinya,” tulisnya.

Perkongsian oleh YM Che Puan Khaleeda menerusi Instagram itu menjadi perhatian ramai dan inspirasi buat wanita diluar sana untuk lebih menyayangi diri sendiri. Rata-rata netizen berterima kasih dengan kata-kata motivasi oleh beliau dan mengatakan Che Puan Khaleeda sentiasa cantik di mata mereka.

Sumber: Rotikaya