MFL terima permohonan JDT

PERLAWANAN membabitkan Johor Darul Ta’zim (JDT) menentang Petaling Jaya FC (PJ City) yang dijadualkan berlangsung di Stadium Tan Sri Dato Haji Hassan Yunos, Larkin malam esok (10 Julai) terpaksa ditun*da atas faktor kes3lamatan, kes!hatan dan kesukanan.

Keputusan terbabit diambil selepas Liga Bolasepak Malaysia (MFL) menerima permohonan penundaan perlawanan minggu ke-20 Liga Super daripada JDT berserta laporan penuh doktor perubatan semalam.

Menerusi kenyataan dikeluarkan MFL,laporan itu mendapati sebahagian besar pemain dan pegawai mereka dis4hkan dijangk!ti v!rus influ*enza.

“Selepas penelitian itu, MFL bersetuju untuk tidak meneruskan perlawanan disebabkan b!mbang v!rus influ*enza yang juga penyak!t berjangk!t melalui saluran pernafasan disebabkan v!rus, seterusnya memberi n3gatif kepada persekitaran perlawanan itu jika aksi tetap diteruskan.

“Hal ini kerana v!rus Influ*enza bukan sahaja memberikan ris!ko tinggi kepada pasukan pelawat sebaliknya turut b!mbang terdedah kepada jangk!tan itu adalah orang ramai jika perlawanan itu diteruskan,” katanya, di sini.
Sehubungan itu, MFL membuat keputusan untuk menunda perlawanan Liga Super JDT dengan PJ City FC ke tarikh baharu iaitu pada 16 Julai ini. Keputusan itu diterima dan disokong kedua-dua pasukan.

Atas semangat kesukanan juga, pasukan Kuala Lumpur turut bersetuju menunda tarikh perlawanan dengan JDT pada 14 Julai ini kepada 13 Julai bagi membolehkan pasukan law4n itu mempunyai tempoh rehat dua hari sebelum perlawanan menentang PJ City FC pada 16 Julai ini.

Ini bukan pertama kali ins!den seumpama itu berlaku di mana pihak Jawatankuasa Pertandingan Tempatan Persatuan Bolasepak Malaysia (FAM) pada Jun 2014 menunda perlawanan Liga Premier di antara Perlis dan UiTM FC selepas 14 pemain Perlis dis3rang penyak!t cir!t b!rit.

Sementara itu pihak pengurusan PJ City FC menyokong keputusan MFL itu yang dilihat tepat sebagai langkah berj4ga-j4ga untuk meng3lak penularan penya*kit itu terus mer3bak.

Menurut Setiausaha Agung PJ City FC, S Ganesh, mereka sudah dimaklumkan mengenai situ*asi itu dengan jelas dan menyokong keputusan penundaan perlawanan ke tarikh 16 Julai ini. “Kami sokong keputusan penangguhan perlawanan ini dengan terbuka kerana bagi kami aspek kes!hatan memang patut diutamakan ketika ini.

“Jika dilihat laporan kes kes!hatan yang mel4nda beberapa pemain JDT, memang kita tidak boleh ambil mudah dan kami pun ingin ambil langkah berj4ga-j4ga juga sebab r!sau pemain-pemain lain boleh terkena jangk!tan atau sebagainya,” katanya.