Punca Kes Kmat!an Orang Asli Kuala Koh Telah Dikenalpasti

PUTRAJAYA – Seramai 37 daripada 112 Orang Asli suku Batek di Kuala Koh, Gua Musang yang sebelum ini dipercayai dijangki-ti saluran pernafasan disahkan menghidap jangki-tan demam camp4k (measles).

Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Dzulkefly Ahmad berkata, jangki-tan itu telah disahkan melalui ujian makmal yang dijalankan pada Sabtu lalu dan mendapati ujian tuberkulosis (tibi), melioidosis, leptospirosis dan corona v!rus adalah negatif.

Jelasnya, faktor penyumbang kepada penularan jangkitan demam camp4k dalam komuniti Orang Asli Kampung Kuala Koh ini adalah liputan imunisasi measles yang rendah iaitu hanya 61.5 peratus bagi suntikan dos pertama vaksin Mump, Measles dan Rubela (MMR) dan 30 peratus bagi suntikan dos kedua.

“Pasukan kesihatan sukar memberi perkhidmatan kesihatan menyeluruh kerana cara hidup suku kaum ini kerap berpindah randah. Kekurangan zat makanan juga menyumbang kepada risiko jangkitan dan kejadian kompli-kasi.

“Kekurangan zat makanan juga menyumbang kepada risiko jangki-tan dan kejadian kompli-kasi. Demam camp4k adalah jangkitan v!rus yang amat mudah merebak dengan satu kes boleh menularkan jangki-tan kepada 12 hingga 18 individu lain,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Menurut Dzulkefly, jangkitan itu boleh menular melalui titisan cecair pernafasan di udara dan sentuhan langsung dengan cecair pernafasan daripada orang yang dijang-kit!.

Ujarnya, gejala penya-kit demam camp4k adalah demam dengan batuk, selsema atau mata merah diikuti ruam selepas beberapa hari.

“Kompli-kasi jangkitan demam camp4k berlaku terutama kepada bayi, kanak-kanak dan individu yang mengalami kekurangan zat makanan serta tahap imuniti yang rendah.

“Kompli-kasi demam camp4k termasuk pneumonia, cirit-birit, keradangan otak, otitis media dan kema-t!an. Kadar kema-t!an kes demam camp4k lazimnya kurang satu peratus, namun boleh setinggi tiga hingga enam peratus jika mengalami kekurangan zat makanan,” katanya.

Selain itu, pihak Kementerian Kesihatan Malaysia juga akan membuat carian kes secara aktif di perkampungan tersebut dan di perkampungan sekitar berdasarkan pergerakan mereka sebelum ini.

“Kita akan memberi vitamin A kepada semua kanak-kanak bagi kes Measles yang dirawat bertujuan meningkatkan sistem imuniti memandangkan mereka mengalami masalah kekurangan zat makanan.

“Selain itu, kita juga akan menjalankan aktiviti imunisasi kepada semua penduduk Orang Asli di lokasi terlibat,” katanya. – K! ONLINE